Vanhempien vääristynyt kuva

PIN

Taannoin eräässä artikkelissa kerrottiin 15-vuotiaan tytön koulun päättäjäisten jälkeisen ryyppyreissun ikävästä lopusta. Tyttö oli kavereineen juonut niin paljon alkoholia, ettei kyennyt enää hallitsemaan itseään ja oli sammunut puistoon. Uutisen tapahtumasta teki se, että ohikulkijan soitettua paikalle ambulanssi ja ensiapuhenkilöiden pelastettua tyttö mahdollisilta pahemmilta seurauksilta, tytön isä näki tässä toimitun huolimattomasti. Ambulanssilla oli kestänyt 15 minuuttia saapua paikalle. Isän mielestä se oli anteeksiantamatonta ja hänen usko koko yhteiskuntaan oli rapisemassa.

Kerrotaan ensin hieman taustoja tapahtumasta. Tyttö oli kaveriporukan kanssa päättänyt suoraan koulun jälkeen siirtyä läheiseen puistoon nauttimaan alkoholia muiden nuorten tapaan. Tämä ei ollut kenellekään ensimmäinen kerta mutta kun kyseessä oli koulun päättäjäiset, oli juomaa normaalia enemmän ja se oli vahvempaa. Nämä tytöt, kuten muutkin nuoret puistossa olivat saapuneet sinne suoraan koululta, käymättä kotona siinä välissä. Tässä tapahtumaketjussa ei tuntunut tytön isän mielestä olleen mitään muuta vialla kuin se, että ambulanssilta, kahden ensihoitajan kanssa, kesti yli 15 minuuttia tulla pitelemään hänen tyttärensä hiuksia ylhäällä oksentamisen ajan.

Kuka kantaa vastuun?

Nykyajan vanhempien vääristynyt kuva yhteiskunnastamme antaa heille oikeuden siirtää täysi vastuu kasvattamisesta muille. Ja kasvattamisen vastuun lisäksi, muilla on vastuu korjata sen puuttumisen aiheuttamia ongelmia proaktiivisesti. Tälle tyttöparan isälle ei tullut mieleen kyseenalaistaa, missä tytär on ollut koko päivän tai tarkastaa sitä soittamalla. Ei arvailuja, mistä alkoholi on saatu tai ei ihmettelyä, etteikö kenenkään muunkaan puistossa olleen lapsen vanhempi ollut puuttunut “juhliin”. Ei, näissä asioissa ei ollut mitään outoa, eikä ne olleet vanhemman vastuulla. Alkoholin saaminen nykypäivänä on niin helppoa, kasvatuksen puute niin normaalia ja teinien alkoholin käyttö juhlinnassa niin arkipäivää, että ambulanssien ja ensihoitajien paranisikin olla vähän valppaana kaikkien Pikku-Liisojen ja Pikku-Lassien varalta. 

Vanhempien vastuun ulkoistamisen lisäksi toinen uusi uskomus onkin, että sen jälkeen, kun ihminen on humalassa, on vastuu yhteiskunnalla taluttaa hänet kotiin ja varmistaa, että hän on kunnossa. Tässäkään tapauksessa ei onneksi käynyt huonommin, mutta viime kädessä täysi vastuu ei kyllä kuuluisi olla pelkästään ensihoitajilla.