Alkoholin liiallinen kulutus työtapahtumissa

PIN

Yhä useammin virallisia palavereja vietetään ravintoloissa ja paikoissa, joissa on oikeudet myydä alkoholia. Alkoholin nauttimisesta tällaisissa tilaisuuksissa on tullut entistä avoimempaa ja hyväksytympää. Ennen se keskittyi ehkä urheilutapahtumiin, teatteri-iltoihin tai muihin, muutenkin viihteellisiin tilaisuuksiin, jotka painottuvat enimmäkseen viikonlopuille. 

Firman pikkujoulut vai jatkuva siemailu?

Tapahtumia saattaa tulla useita samalla viikolle ja peräkkäisinä päivinä. Ihmiset, joilla ei aiemmin ollut tapana edes nauttia alkoholia, joutuvat sen kanssa tekemisiin tahtomattaan ja tästä kehittyy heille vakava ongelma. Myöhemmin näihin tapahtumiin hakeudutaan ja juominen aloitetaan entistä aikaisemmin. Työtehtäviä ei saada tehtyä, ellei ensin oteta “rohkaisua”.

Suurin osa ihmisistä hallitsee runsaammankin puoleisen nautiskelun satunnaisesti, eikä juominen aiheuta pysyvää riippuvaisuutta. Mutta joukossamme on suuria määrä ihmisiä, jotka eivät kykene hallitsemaan kulttuurissamme kasvavaa tapaa nauttia alkoholia useina päivinä, pieninä määrinä. Määrät vain kasvavat. Sen mukana kasvavat ongelmat.

Kun juomisesta tulee ongelma

Ihmiset, jotka kehittävät alkoholiongelman töissä, pitäisi saada ongelmaansa tukea työpaikoilla. Työterveyshuolto, esimiehet tai työtoverit ovat suuressa roolissa. Tai pitäisi olla. Totuus on kuitenkin karu. Alkoholisoitunut ihminen on usein yksin.

Alkoholisoitunut ihminen menettää helposti kaiken. Ensin menee työpaikka, työkaverit ja siinä se mahdollisuus työterveyslaitoksen tukeen. Tätä ennen jo, tai viimeistään tässä vaiheessa, alkavat ongelmat kotona. Rahaongelmat, parisuhdeongelmat ja alkoholiongelma jatkuu. Kun ongelma viimein ilmenee, kotona tai töissä; ei ensimmäinen muiden ihmisten ja läheisten reaktio ole tuki, vaan pettymys ja negatiiviset tunteet. Alta lähti jo työ, sitten menee perhe ja asunto. Alkoholiongelmaisen apuna ei ole enää muuta kuin pullon tuki ja turva. 

Tällaiseen syöksykierteeseen on ratkaisu, eikä sen toteuttaminen ole missään vaiheessa liian myöhäistä. Alkoholiongelmainen tarvitsee tukea ja apua, sillä yksin ponnistaminen on erittäin hankalaa. Kuinka nopeaa nousu syöksystä on, riippuu siitä, kuinka syvälle kierteessä ihminen on ehtinyt vajota. Nousun nopeuteen vaikuttaa myös samat asiat, jotka vaikuttavat ennakoivaan kierteen hidastukseen tai pysäyttämiseen. Läheiset, ystävät ja perhe. Elämä kuntoon; terveydenhuollosta saa tarvittavaa apua ja avoimuus tuo tukea myös uudessa työpaikassa.

Tällaisen vaiheen elämässään kokenut ihminen osaa huomata samanlaiset varoitusmerkit muissa ihmisissä ja osaa varmasti auttaa ajoissa. Ja ennen kaikkea olla tukena.